Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 21η Μαρτίου: Ημέρα ευαισθητοποίησης για την προστασία και διαχείριση των δασών  

tree

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον, να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, γινόμαστε μάρτυρες φυσικών καταστροφικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι φωτιές, η ξηρασία, με ολέθρια συχνά αποτελέσματα για όλους μας. Για το λόγο αυτό, η ανάγκη να αντιληφθούμε την αξία του δάσους και να ενεργήσουμε για την προστασία του, γίνεται επιτακτική.

 

 

 

          Το 39% της Ευρώπης καλύπτεται από δάση


Την Δευτέρα 21 Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα των Δασών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο, για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους, για τη σημασία των δασών όλων των τύπων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Eurostat δημοσίευσε έρευνα για το ποσοστό κάλυψης σε δάση της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε, το 2020 η ΕΕ είχε περίπου 159 εκατομμύρια εκτάρια δασών. Η έκτασή τους έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10% από το 1990 (145 εκατομμύρια εκτάρια).

Σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότερο από το ήμισυ της χερσαίας έκτασης καλύπτεται με δάση: Φινλανδία (66%), Σουηδία (63%), Σλοβενία (61%), Εσθονία (54%) και Λετονία (53%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, μόνο το 1% περίπου της γης καλύφθηκε από δάσος στη Μάλτα και λιγότερο από το ένα πέμπτο της γης ήταν δασικό στις Κάτω Χώρες (10%), στην Ιρλανδία (11%), στη Δανία (15%) και στην Κύπρο (19%). Προφανώς για την Μάλτα και την Κύπρο, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη καθώς πρόκειται για 2 μεσογειακά νησιά όπου η δασική βλάστηση αυτή που επικρατεί στην χλωρίδα αυτής της κατηγορίας νησιών.

Η Ελλάδα, βρίσκεται στην 20η θέση της κατάταξης με ποσοστό 30%, λίγο πιο χαμηλό από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως η Μάλτα και η Κύπρος, έτσι και η Ελλάδα διαθέτει πολλά νησιά, όπου τα δάση δεν είναι η κυρίαρχη μορφή βλάστησης σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ποσοστών της χώρας μας.

Τα δάση παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών οικοσυστήματος στην κοινωνία. Εκτός από την παροχή ξυλείας για κατασκευή ή ως καύσιμο, ο κρίσιμος ρόλος τους για αναψυχή, καθαρισμός ρύπων από αέρα και νερό, πρόληψη πλημμυρών και πολλά άλλα.

Τα μεγαλύτερα δάση και σε καλή κατάσταση έχουν περισσότερες δυνατότητες να μας προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες οικοσυστήματος.

 


 

                         Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας: Δάσος vs Κλιματική Αλλαγή

 

Ο όρος «Κλιματική αλλαγή», εισήχθη το 1975, από τον ωκεανολόγο Γ.Σ. Μπρέκερ, για πρώτη φορά στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Βρισκόμαστε πλέον, ενώπιον της αναμφισβήτητης κλιματικής αλλαγής με την μετατροπή των εύκρατων ή υποτροπικών, μέχρι πρότινος, περιοχών, σε «αφρικανικού τύπου». Μετά από ένα «πύρινο» καλοκαίρι, τον φετινό χειμώνα, οι επικρατούσες θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, συναγωνίζονταν αυτές της Ανταρκτικής,.

Εκτός, όμως, των ακραίων φυσικών μεταβολών και καιρικών φαινομένων, αναμένονται δυσμενείς επιπτώσεις και σε άλλους τομείς. Οι επιδημιολόγοι, έχουν αποδείξει τη σύνδεση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (μολυσμένα ύδατα, εξάπλωση ιών, βακτηρίων και φορέων λόγω της υπερθέρμανσης) με την εξάπλωση των νόσων επιβαρύνοντας περισσότερο τις φτωχότερες κοινωνίες. Οι βιολόγοι, παρατηρούν την υποβάθμιση των οικοτόπων, την εισβολή αλλόχθονων ειδών σε αυτούς καθώς και την επερχόμενη εξαφάνιση ειδών στη χλωρίδα και την πανίδα (υπέργεια και θαλάσσια), προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες αυτών στον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, υποστηρίζουν ότι, οι εμφύλιες συρράξεις ανά τον κόσμο, συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας. εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (CO2), μέσω της φωτοσύνθεσης, λειτουργώντας ως χοάνη, και αφ’ ετέρου, να εκπέμπει άνθρακα με την αναπνοή των φυτών.

 

 

Δέκα πολύ σημαντικά οφέλη που κερδίζει ο πλανήτης μας από την δεντροφύτευση

Τα δέντρα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια της φύσης. Η αξία τους είναι τόσο σημαντική, που η παρουσία τους καθορίζει την ίδια την λειτουργίας του πλανήτη. Παρόλα αυτά η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα δέντρα, ειδικά με τον τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις, δεν είναι η καλύτερη. Γι’ αυτό τον λόγο, δράσεις όπως η δεντροφύτευση αποτελούν σημαντικές περιβαλλοντολογικές κινήσεις, που επανορθώνουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και βοηθούν καθοριστικά τον πλανήτη Γη να αναπνεύσει.

Ποια είναι, όμως, τα  οφέλη από τη δεντροφύτευση

1. Μείωση της κλιματικής αλλαγή       2. Καθαρισμός αέρα         3. Δροσιά κάτω από τους δρόμους           4. Φυσικός  κλιματισμός          5. Εξοικονόμηση νερού         6. Πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων     7. Καταφύγιο για τα άγρια ζώα        8. Πηγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές  9. Ενίσχυση του εδάφους        10. Έλεγχος διάβρωσης